Aranžmani

Aranžmani

egypt-300x225
 

EGIPAT

Egipat je država u severoistočnom delu Afrike. Manji deo egipatske teritorije, Sinajsko poluostrvo, nalazi se na području Azije. Na zapadu se graniči sa Libijom, na jugu sa Sudanom, na severu sa Sredozemnim morem, a na istoku sa Izraelom i Gazom. Egipat se prostire uglavnom uz deltu reke Nil, zauzimajući istovremeno i velike površine Libijske pustinje na zapadu i jugu, te Arapske pustinje na istoku. Ubraja se u države Magreba, a svetski je poznat po svojoj drevnoj kulturi i civilizaciji iza koje su ostale brojne, dobro očuvane piramide. Egipat se nalazi u suptropskom pojasu, obuhvata istočni deo Sahare, sa nizijama zapadno od Nila i planinskim uzvišenjima na istoku, u primorju Crvenog mora. Leti vlada velika vrućina, koja raste kako se ide prema jugu, gde praktično i nema padavina. Padavine su retke u delti, gde iznose oko 50 mm godišnje.
 

tunis

TUNIS

Tunis je gostoljubiva zemlja prirodnih lepota, antičkih gradova, festivala i ljubaznih ljudi. Pred vama je prilika da posmatrate jutro nad Saharom, uživate u gurmanskom obroku u nekom od mnogobrojnih letovališta ili da se opustite na noćnom kupanju. Ovde ćete naći sve što možete poželeti da iskusite – šetnje blistavim i miljama dugim plažama, surfing na svežem mediteranskom povetarcu, istraživanje arheoloških iskopina i starih gradova, partije golfa ili uživanje na suncu. Ova sunčana mediteranska zemlja je raj za turiste. Poznata letovališta na obali – Sousse, Monastir, Hammamet i Nabel, Đerba i Tabarka nude gostima najlepše peščane plaže koje zapljuskuje blistavo Sredozemno more na čijoj obali se nalazi mnoštvo hotela. Tokom svog boravka u nekom od njih, imaćete priliku da uživate u mnogobrojnim aktivnostima poput surfinga i jedrenja, ronilačkih sportova, istraživanja morskog dna ili pecanja.

 

italy-300x102
 

Italija

Italija, zemlja umetnosti, velikana, starih gradova, fudbala, dobre kuhinje i nasmejanih ljudi. Ova zemlja smeštena je na Apeninskom poluostrvu u središnjem delu Mediterana. Sa preko 58 miliona stanovnika spada u red najmnogoljudnijih zemalja Evrope, glavni grad je Rim – večni grad. Od severa, sa gradovima Venecija, Milano, Trst, Torino i Đenova, preko središnjeg dela zemlje gde se nalaze Firenca, Verona, Piza, Rim i Napulj do samog juga i najvećeg mediteranskog ostrva Sicilije, ova zemlja predstavlja pravu riznicu kulturno-istorijskog blaga iz različitih epoha. Najveći umovi ljudskog roda poput Leonarda Da Vinčija, stvarali su svoja remek dela u ovoj zemlji. Prošlost ovde živi i danas upravo kroz spomenike koji su u odličnom stanju, a sadašnjost je posebna priča. Spoj tradicionalnog i modernog, proslavili su Italiju širom sveta i od nje napravili turističku velesilu. Italija je zemlja mode, dizajna i dobrog ukusa. Pizza, kapućino, paste prva su asocijacija na Italiju; gastronomija ove zemlje prisutna je u svim svetskim restoranima. Italijani sve što naprave dovešće do vrhunca, pa tako i vino, bilo belo, bilo crno odlično je. Mediteran je vladar ove zemlje sa 2 mora i prelepim mestima za odmor kao što su ostrva Sicilija i Sadrdinija u Sredozemnom moru ili pak Lido di Jesolo i Rimini na Jadranskom.

 

Španija

 

Kraljevina Španija (španski: Reino de España) je suverena europska država, po ustavnom uređenju parlamentarna monarhija. Od 1986. godine članica je Europske Unije.
Smeštena na jugozapadu Europe, Španija zauzima veći dio Pirenejskog poluotoka. Deo su njenog teritorija i dva arhipelaga, smešteni u Sredozemnom moru (Balearska ostrva) i Atlantskom okeanu (Kanarska ostrva), severnoafrički primorski gradovi Ceuta i Melilla, koji su pod španskom upravom kao i enklava Llivia u francuskim Pirenejima.
Španija se graniči na severu sa Francuskom i Andorom, s Portugalom na zapadu, s britanskom kolonijom Gibraltar na jugu. Severnoafrički deo pod španskom upravom graniči se sa Marokom. Ukupna dužina španske kopnene granice je 1918 km.
Glavni grad Kraljevine Španije je Madrid. Grad sa 3.155.359 stanovnika (Madridska opština 5,964,143) smješten je u središtu Pirenejskog poluostrva. Drugi veći gradovi su Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza i Malaga.

 
mng
 

Crna Gora

Smeštena je na samom jugu Jadranskog mora, a krase je prirodna bogatstva, pitome plaže, gorska jezera, brze reke koje usecaju veličanstvene kanjone i gorostasne planine. Priroda je vladar ove zemlje, zato je i proglašena ekološkom državom. Ovde je moguće da ujutru popijete kafu na jadranskoj obali, da ručate na obali jezera, a da veče provedete na svežem planinskom vazduhu. Divlja priroda podarila je Crnoj Gori, još uvek netaknuta prirodna prostranstva uz mnoštvo remek dela prirode. Ova destinacija nikog neće ostaviti ravnodušnim, jer nudi sve: uživanje u moru i plažama, znamenitosti prošlosti starih gradova Kotora, Perasta i Budve, luksuz Svetog Stefana, prirodno bogatstvo Skadarskog jezera i planinskih vrleti, avanturu raftinga rekom Tarom ili skijanje na Durmitoru i Bjelasici.
 
bulgaria-300x150
 

Bugarska

Bugarsku obalu karakterišu duge i široke, lepo uređene plaže sa mnoštvom sadržaja. Danas su poznati turistički centri sa kompleksima najmodernijih hotela: Sunčev Breg, Zlatni Pjasci, Albena, kao i stari bugarski gradovi sa karakterističnom arhitekturom ovog podneblja Veliko Trnovo, Nesebar i Sozopol. Kuriozitet crnomorske obale je jedinstvo morske vode slabog saliniteta i mineralnih izvora na obali, kao i zeleni pojas uz obalu koji utiče na klimu, tako da leti ovde nema nesnosnih vrućina. Bugarska je poznata i po starim manastirima među kojima je Rilski najpoznatiji, kao i po modernim skijaškim centrima Borovec, Bansko, Pamporovo i dr. Unutrašnjost zemlje krije stare gradove sa dugom istorijom Trnovo i Plovdiv, a u Varni se čuva najstarije blago Evrope u vidu zlatnih eksponata težine 53 kg. Bugarska kuhinja u većoj meri se oslanja na orijentalnu sa jakim začinima, dosta mesa i povrća. Bugarska je zemlja sa dugom tradicijom proizvodnje vina, tako da su ona poznata širom sveta. Jedan od simbola ove zemlje su i ruže, jer je Bugarska dugo držala primat u proizvodnji ruža i njenih prerađevina. Danas je dolina grada Kazanlak, poznata kao dolina ruža. I evropski vladari Bugarsku su prepoznali kao idealno mesto za uživanje, pa je tako rumunska kraljica Marija svoju rezidenciju sagradila u Balčiku, malom mestu na obali, sa jednom od najlepših bašta u Evropi, a u blizini Varne na obali mora nalazi se letnja rezidencija bugarske kraljevske porodice – Evsinograd, sa čuvenim podrumom vina.
 

turkey-300x200
 

Turska

Turska je 12.000 godina domovina više civilizacija, koje su živele i stvarale, kako zemlju tako i gradove. Narodi koji su dolazili mešali su se sa starosedeocima, pa ne čudi da je od 2000. pre Hrista i 1500. posle Hrista, upravo ovde sedište svetske kulture. Zapadne civilizacije nije moguće razumeti bez hiljadugodišnje istorije na tom području, o čemu svedoče ostaci prošlih vremena. Čuvena poprišta istorijskih bitaka i slavni gradovi Troja, Efes, Pergam, Milet, nalaze se upravo na području Turske. Danas je ovo zemlja kontrasta, sa jedne strane moderni gradovi poput Istanbula i Izmira, a sa druge stara sela u unutrašnjosti gde se malo šta promenilo. Spomenici antičkog sveta nalaze se rasuti po celoj zemlji i spadaju u najbolje očuvane u svetu. Većina od tih lokaliteta bi tek trebalo da nam ispriča priču o prošlim vremenima. Veliki gradovi poput stare kraljice Bosfora – Istanbul, plene uređenim parkovima, osmanskim palatama, uskim sukovima i bučnim bazarima. Ljudi su više nego gostoljubivi, pa se neretko prijateljstva sklapaju u nekoj od mnogobrojnih trgovačkih radnji uz šoljicu čaja od jabuke. Kada se pomene Turska, jedna od nezaobilaznih asocijacija je i šoping. Od čuvenih tepiha i artikala od kože, do skupocenih komada poznatih svetskih imena. Turska letovališta rasuta su duž obala Egejskog i Sredozemnog mora, a odlikuju ih prelepe peščane plaže, gradovi sa očuvanom tradicionalnom arhitekturom i modernim hotelskim kompleksima najprestižnijih svetskih lanaca. Sve to u netaknutom prirodnom okruženju, nadomak veličanstvenih antičkih lokaliteta. Mnoge od turskih plaža nalaze se u zaštićenim parkovima prirode duž obale, a u untrašnjosti se mogu videti mnoga čuda prirode kao što su Kapadokija sa svojim stenovitim formacijama i pećinama ili Pamukale sa mnoštvom prirodnih bazena formiranih od naslaga soli, stvarajući nestvaran prizor “pamučnih stena” bele boje. S jedne strane moderna, dobro organizovana zemlja, a sa druge tradicionalna sa osetnim duhom uvek mističnog orijenta.
 
greece-300x199
 

GRČKA

GRČKA se nalazi u jugoistocnoj Evropi, na jugu Balkanskog poluostrva, zahvata povrsinu od 132.000 km2. Granici se Albanijom, Bugarskom i Makedonijom na severu i Turskom na istoku. Obalu Grcke zapljuskuju tri mora Egejsko, Jonsko i Sredozemno, a preko 2000 ostrva govori o njenoj razudjenosti. Glavni grad Grcke je Atina, u kojoj zivi 3.192,606 stanovnika. Ostali veci gradovi su: Solun, Patra, Iraklion, Volos, Janjina, Larisa i Kavali. Grcka se nalazi na raskrscu Evrope, Azije i Afrike. Njena istorija obuhvata period Anticke Grcke, Rimskog i Vizantijskog carstva i cetiri veka Otomanske vladavine. Na teritoriji Grcke zivi oko 11 miliona stanovnika, od kojih 95% cine Grci a ostale etnicke manjine cine Turci, Albanci i Makedonci. Grcki jezik je jezik vecine populacije, a posle njega najzastupljeniji su nemacki i engleski, kao i jezici manjina: turski, albanski i makedonski. Članica je Evrop unije od 1981godine.
Mnogi Grčku nazivaju kolevkom evropske civilizacije. Zemlja u kojoj su legende i mitovi pretočeni u istoriju, izvorište kulture, zemlja pesništva i olimpijskih igara, mitova i starog sjaja antike, zemlja Akropolja i Mikene, dom Odiseja, Orfeja i Aleksandra Makedonskog, postojbina Platona i Aristotela… po mnogo čemu jedinstvena na svetu. Istorijski spomenici se nalaze u svim krajevima ove zemlje. Danas, Grcka predstavlja turisticki centar Evrope i sveta. Ova zemlja posetiocima nudi očuvanu i prelepu prirodu, pejzaže iz snova, magičnu lepotu plavetnila mora i beskrajnih peščanih plaža. U turističkoj ponudi se pored mnogo poznatih letovališta nalazi i bogato kulturno-istorijsko nasledje, spomenici civilizacije kroz vekove. Uspešno su pomešani tradicionalni sadržaji sa modernim evropskim trendovima. U Grčkoj ćete zadovoljiti sva čula, a pogotovo čulo ukusa. Tradicionalne taverne nude veliki izbor specijaliteta poput girosa, salata, musake, paste, supe i drugih jela,a sve to možete začiniti uz dobra grčka vina,tradicionalni uzo i dobre vibracije sirtakija i buzukija.

Menu
×